Blockchain

Vanskelig å forstå men mye diskutert

Blockchain er en kjede av “blokker” som inneholder informasjon. Når informasjonen i en blokk har blitt fastsatt er det svært vanskelig å forandre den. Hver blokk inneholder en “hash” som er en slags sikkerhetskode eller fingeravtrykk. Om informasjonen i en blokk forandres vil hashen også endres. Som sagt er blokkene i en kjede. Hver blokk inneholder også hashen til den forrige blokken i kjeden. Blokkjeden er tilgjengelig for alle brukere og i et såkalt peer to peer nettverk. Dette gjør det vanskelig for folk å endre informasjonen i en blokk uten noen får det med seg. Alle brukerne i nettverket kalles “noder” og for at en blokk skal bli aksepter må alle nodene i nettverket komme til en konsensus.

Hva er så poenget med denne teknologien?

Denne teknologien kan bli brukt til alt som innebærer sikring av informasjon og beskyttelse mot forfalskning. Det kan også bli brukt til å lage valutaer som for eksempel Bitcoin. I Norge er kontanter brukt spesielt lite og med årene blir det brukt stadig mindre. Kontanter er essensielt for å unngå sporing dersom man ønsker å ligge under myndighetenes radar. Dette er gjerne tilkoblet kriminelle handlinger. Blockchainteknlogogien og kryptovalutaer vil kunne ta over rollen til kontanter her i Norge i nærmeste fremtid, og den har sannsynligvis allerede gjort det på enkelte områder.

https://www.investopedia.com/terms/b/blockchain.asp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *