Filterbobla

Hva er en filterboble?

Alle ønsker en god og flytende intetnettopplevelse. For å gjøre nettopplevelsen mer brukertilpasset gjør algoritmene til diverse sosiale nettsteder at man blir vist mer av det man har vist interesse for. Dette kan være bra ettersom man kan finne mer av det man liker, men dette utelater eksponering for nye ting. Man vil ofte ikke høre på ting man er uenige i, men heller ting man er enige i. Med disse algoritmene kan det oppstå filterbobler der man kun blir eksponert for folk, innlegg og annet innhold med samme meninger man har selv. Innhold som viser andre perspektiver blir derfor holdt borte. Dersom dette pågår over tid kan man bli mer og mer overbevist om at man har rett og at siden man er på er den riktige. Den andre motstridende siden vil tenke det samme ettersom de kun har blitt eksponert for sitt synspunkt. Dette skaper polarisering og konflikt ettersom man ikke lenger “møtes på midten”.

Politikk og polarisering

Hvordan påvirker dette politikk? Som sagt fører filterboblen til polarisering. Dette er svært synlig i det politiske landskapet i USA. Politikken der er fra et utenforstående perspektiv svært svart hvit med 2 sterke sider med satte meninger. I stedet for nyanserte standpunkter er det blitt vanlig med å velge en av de to sidene, de liberale eller de konservative, for å så påta alle synspunktene som følger med disse stillingene. Med filterboblen fører dette til at de liberale kun ser liberalt, og de konservative kun ser konservativt innhold. Om endringer ikke blir gjort for å motvirke dette kan det føre til økende skilnader i det politiske landskapet og dermed økt konflikt.

https://www.techopedia.com/definition/28556/filter-bubble

2 thoughts on “Filterbobla”

  1. Hei!
    Skulle gjerne sett att innlegget ditt var litt lengre og at du brukte underoverskrifter til å dele inn blogginnlegget ditt slik at det blir mer oversiktlig. Dette er også viktig med tanke på SEO.
    Husk å legge inn kilder, enten som hyperkobling eller i bunnen av teksten. Bruk gjerne bilder eller sitater undervise også.

    Beate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *